2021-01-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-04-17 • Olasz Sándor
Djabe: Gödöllő 2001. június 21. Gramy Records

Kisebb időutazásra invitál a Gramy Records a Djabe a 2001 nyarán rögzített koncertlemezével, amelyet eredetileg zárt körben: a klubhálózatán belül terjesztett. Nos, a klubhálózat 2005-től megszűnt, ám minden rosszban van valami jó. Ezúttal az, hogy néhány ritkaságszámba menő kiadvány mindenki hozzáférhetővé vált. Tessék! Irány a kiadó, kalandra fel!

Ami a világzenét jazz-el vegyítő zenekar történetét illeti: kb. fél évvel a fenti időpont előtt a billentyűs hangszereken játszó Kovács Zoltán, valamint a dobos Banai Szilárd be, a hegedűs-trombitás Kovács Ferenc pedig visszakerült az együttesbe. A bulira pedig vendéget fogadott a csapat, egy fiatal angol szaxofonos, Ben Castle személyében. A gödöllői koncert a vele zajló turné első állomása volt.

Mindez alig érezhetően ugyan, de rányomta bélyegét az előadásra: Kovács Feri visszafogott trombitaszólója nem talált bele a pörgős nyitó szám, a Lay-O-Lay Ale Loya hangulatába. A zökkenőt számos emlékezetes momentum feledteti, mint amilyen Ben Castle bemutatkozása a Distant Dance-ben, de bárkitől ki lehetne emelni egy-egy szólót, egy-egy szép megoldást. Az ütőhangszerek arzenáljával felfegyverkezett frontember, Sípos András végig nagy formát mutatott. Különösen sokat tett az utolsóként felhangzott, több mint 12 percben kivitelezett Barraguira sikere érdekében.

A gödöllői koncert pillanatfelvétel, a szó szoros értelmében. Megmutatja, milyen egy jó képességű zenekar "út közben", röviddel egy komoly váltás után. Érdekes és tanulságos anyag.

74'00"

Megjelent a Rockinform 2005. áprilisi, 129. számában