2021-03-09    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-03-16 • Olasz Sándor
Balázs Elemér Group: Refracting Sounds, BMC Records

Lendület és következetesség. Elsőre ez a két szó ugrott be valahogy a kitűnő jazzdobos nevét viselő zenekarról. Hogy miért? Mert még mindig szívesen hallgatgatom az előző lemezüket, újabb felfedeznivalót keresve-találva rajta, és már itt is van az új. Igaz, ebben a tempóban (amely, mint látni fogjuk, nem ment a minőség rovására) komoly szerepet játszott a filmipar. (Az azonban, hogy mely számok készültek a Getno című Salamon András-filmhez, sajnos, sehol sincs megjelölve.) Ezt tudva jó néhány szerzemény ragadja meg az ember fantáziáját, bár azt gondolom, e nélkül is beúsznának filmszerű képek képzeletünk vásznára, a Refracting Sounds-ot hallgatva.

Ezzel együtt úgy fest, hogy a csapat következetesen járja a maga útját. A zenekar magva továbbra is együtt van, és példás egymásra figyeléssel vetették bele magukat ismét az alkotómunkába. Az (egyébként csodásan szép) új énekesnő, Hajdú Klára példája pedig azt bizonyítja a számomra, hogy van (művész)élet a Megasztáron túl is! Ezen kívül bízvást állítható, hogy a zongorista Balázs József szerzőként erre a felvételsorozatra érett be igazán. Invenciózus, bensőségesen izgalmas kamarajazz található tulajdonképp ezen az albumon, amelyről nehéz lenne bármit vagy bárkit kiemelni. Ennél fogva megkockáztatom: a Refracting Sounds a Balázs Elemér Group eddigi legkiforrottabb lemeze. Ráadásul, rendkívül kellemes hallgatnivaló. Ha volna valaki, akivel most szeretném megkedveltetni a jazzt, azt hiszem, ezzel sikerülne!

57'29"

Megjelent a Rockinform 2005. február-márciusi, 128. számában