2021-06-14    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-01-16 • Olasz Sándor
Dél-Alföldi Saxophone Ensemble: Tótágas, BMC Records

A zenekar eredeti, teljes tagsága a Dél-Alföldről származott. Az a felállás valamivel az első albumuk megjelenése utánig élt. Azóta Geröly Tamás (dob) és Benkő Róbert (nagybőgő) felel a ritmusalapokért. A három szaxis a régi: Ágoston Béla, Burány Béla, alias Pöcök, valamint Szokolay "Dongó" Balázs. Erre a társaságra figyelt fel pár évvel ezelőtt egy londoni székhelyű kiadó. (Az eredmény: három speciálisan magyar, népzenei hatásokon és az avantgarde "black music" hagyományain egyként alapuló free jazz album Szabados György "iskolájából", a mester és a Dél-Alföldi anyagával együtt, természetesen.)

Miközben a CD címéről Balázs szülőfalujának neve (Tótkomlós) ugrik be, kellemesen meglepve érzékelem, hogy a kezdeti időszak muzsikájának féktelensége mennyit szelídült, bár a feje tetejére azért nem állt a fiúkkal a világ. Pöcök szilaj játéka például megmaradt tulajdonképp, mintegy a kontinuitás jegyében. A fúvósok kollektív improvizációjának prioritása viszont érzésem szerint végérvényesen a múlté. Egyre biztosabb arányérzék és fokozódó letisztultság jellemzi a mai csapatot, amely értékekre - nem mellesleg - a magyar free legrutinosabb ritmusszekciója felügyel oly módon, hogy közben a saját egyéniségüket is kiteljesítik.

A számok hangulata szintén előnyére változott. A balladák helyét népszerűbb témák: táncdallamok töltötték be, amelyek segítségével a sajátos arculatú zenekar közelebb kerülhet a hallgatóságához, sőt újabb híveket is szerezhet. A Dreschéket követő magyar free jazz-nemzedék beérett tehát, vagy ha úgy tetszik, felnőtt korba lépett. Ezzel a lemezzel bizonyosan.

55'47"

Megjelent a Rockinform 2005. február-márciusi, 128. számában