2021-01-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-01-14 • Olasz Sándor
Winand Gábor: Different Garden, BMC Records

Ha jól számolom, a Different Garden a negyedik olyan lemeze a talán legtöbbet foglalkoztatott magyar jazzénekesnek, amely (kizárólag) az ő neve alatt jelent meg. Kilenc szerzeményt tartalmaz, zömmel jazz-standardokat. Keletkezésüket tekintve ezek térben és időben meglehetősen távol esnek egymástól.

Egyébként pedig, Winand Gábort hallgatva az idő-tényező, mint olyan, értelmetlenné válik. Egyrészt, mert a múlása nemigen érzékelhető eközben. Másrészt pedig, mert (társaival együtt) úgy képes hozzányúlni a standardokhoz (a Gadó Gábor- és a Váczi Dániel-szerzeményekhez is persze), hogy az idő-korlát megszűnik létezni. Pontosabban: ezek a dalok nagyon frissek és maiak tudnak lenni! Winand nem követi a nagy elődök példáját. Nincs is szüksége rá, hiszen könnyedsége, a hangja hajlékonysága és remek improvizációs képessége feleslegessé teszi.

Ha időt nem is, teret viszont bőven kap Winand, nem földrajzi, hanem fizikai értelemben persze. Zenekara ugyanis általában két tagot számlál. A "tartóember" szerepét ősrégi muzsikustársa, Gadó Gábor tölti be, rendkívüli érzékenységű, csipkefinomságú gitározásával. A szaxofonos Bacsó Kristóf, és három szám erejéig a bőgős Barcza Horváth József méltó társa a gitárosnak és az énekesnek egyaránt. Összességében egy megkapó, helyenként szinte meditatív hangulatú anyagot van alkalmunk hallgatni, az említett muzsikusok jóvoltából. Nem lehet véletlen, hogy lemez belső borítójában olvasható szövegek közül a magyar fordítás csak a harmadik a sorban: a nemzetközi siker borítékolható. És persze, a Different Garden előlünk sincs elzárva!

52'07"

Megjelent a Rockinform 2005. február-márciusi, 128. számában