2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1919-01-01 • Az Est
Többször írtunk már Amerika és Nyugat-Európa legújabb táncőrültségéről, a melyet jazz-nak neveznek. Egy amerikai táncszakértőtől, a ki most jött Budapestre, megtudtuk végre, hogy micsoda a jazz, magyarul dzsezz.

Newyorkban még a múlt télen megjelent egy san franciscoi tánccsoport, illetőleg zenekar és hozta magával a jazzt. Mert az a furcsa ebben a táncban, hogy nem annyira a táncosok táncolják, mint a prímás és a zenekar.

A főtáncosnak hegedű van a kezében és azzal dirigálja a zenekarát, a mely a legszínkopásabb zenei abszurdumokat és perverzitásokat játssza.

A pokoli hangzavarban táncra perdül hegedűjével a prímás, sőt a zenekar is és viszi magával a közönséget, a táncosokat. A jazz tehát nem más, mint egy megőrült karnevál, a mely muzsikátlanságra táncol. Szóló jazz táncosok nincsenek tehát, csak egész társulatok, a milyenek Amerikából ellátogattak már Londonba, Párizsba, Rómába, és ha igaz, hogy még egyszer béke lesz a világon, tavasz felé megjelennek Budapesten is. A háború utáni világnak különben érdekes idegjelensége a táncőrület. Amerikában, Angliában és Franciaországban, úgy halljuk, Berlinben is, seregestül zárják be a kabarékat és nyitják meg a tánc-bárokat. Munka végeztével gazdag, szegény siet a tánccsarnokba és még be sem lépve a helyiségbe, már táncolni kezd. Táncolnak a hotelek halljában, az éttermekben, és muzsikától hangos minden utca. És ennek a táncforgatagnak a csillaga a jazz.