2021-06-14    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-06-20 • Olasz Sándor
Djabe: Életképek -- DVD

Az Életképek-DVD koncepciója abban hasonlít a Djabe előző, a majdnem Surround Music Award-díjas Táncolnak a kazlak koncepciójára, hogy erre is rárakták az aktuális CD teljes zeneanyagát, mégpedig minden idényt kielégítő surround hangzással. Részemről eddig rendben a dolog, hiszen ezúttal is DVD-Audio albumról beszélhetünk. Továbbá: az egyes számok elhangzásakor itt is, ott is állóképek láthatók. Ennek viszont nem örülök felhőtlenül. Mert, amíg a korábbi anyagon a számokat ihlető festményekben gyönyörködhetünk, most csupán a DVD-borító grafikáit kapjuk meg részletekben, a vizuális igényeinket kielégítendő. Akármilyen jók is a grafikák, a különbség nyilvánvaló.

Ami pedig az „extra tartalmat” illeti: a Táncolnak a kazlak fantasztikus festmény-animációjával rokonítható élményt hiába várunk. Helyette mást kellett felrakni ebbe a menüpontba. Az élő koncert persze, logikus megoldás. Jó választás a 2004. április 2-án, a New Orleans Clubban adott műsor is. Egyrészt, mert dokumentálja a kitűnő szaxofonos, Tóth Viktor 2004 márciusa és 2005 áprilisa között kifejtett munkáját a Djabe zenekarban. Másrészt, mert egy összecsiszolódott, összeérett fázisban mutatja meg a csapatot. És mégis.

A felvétel idején az Életképek anyaga még nem tartozott a zenekari repertoárba. (Tracklista nincs a koncertről, és a számcímeket sem írták fel azok megszólalásakor. A Táncolnak a kazlak darabjairól van szó egyébként.) Talán kézenfekvőbb lett volna (pár hónapos várakozás árán is) egy Életképek lemezbemutató koncertet közreadni, hiszen arról szól a DVD! Normális reakció az élő tv-felvétel publikálása is, ha már ilyenre sor került. Az előadott szám, a „Hajdúböszörményi utcarészlet” azonban szintén a Táncolnak a kazlak-hoz kapcsolódik.

A pori és a stockholmi jazzfesztiválokról készült „hangulatjelentés” viszont alighanem túlmutat az aktuális anyagon. Nem csak azért, mert kevés honfitársunk jut el ezekre a helyekre, aminek következtében minden apróság, minden részlet érdekes. Sokkal inkább, mert érzékelteti, hogy mekkora (nagy) érdeklődést tud támasztani az északi fesztiválokon egy arrafelé (eddig) ismeretlen zenekar. Volna itt még egy kis technikai vonatkozás. A magamfajta vakegér négy szemmel (értsd: szemüveggel) is alig képes követni a menüben a kurzor mozgását, az előnytelen színválasztás következtében.

Egyébként pedig, félreértés ne essék: a „szőrszálak hasogatásával” azt szerettem volna csak jelezni, hogy az amúgy kitűnő anyagból – nagyobb odafigyeléssel - ki lehetett volna hozni olyat, ami szinte tökéletes.

Megjelent a Rockinform 2006. májusi, 139. számában