2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-11-29
Jazzlemezek a könyvtárban
Simon Géza Gábor előadássorozatának 9. estje
Matrózok és vitorlamesterek - Hamburg, a jazzváros

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Könyvtárában


Budapest, VIII., Ötpacsirta u. 4.

2010. december 16. (csütörtök) 17.30 órakor

Jazzlemezek a könyvtárban

Simon Géza Gábor előadássorozatának 9. estje

Matrózok és vitorlamesterek - Hamburg, a jazzváros (1946 – 2002)

<hamburg.jpg

Az est előtt 17 órától: Karácsonyi előzene ajándékötletekkelHamburg mindig a kultúra, ezen belül a szórakoztató zenei kultúra egyik fővárosa volt. Itt alapították meg a világ első operaházát is, még 1678-ban!

A város szórakoztató zenéje a 20. században követte az új trendet és a mind nyilvánosabbá váló táncos rendezvényekhez kapcsolódóan sorra-rendre alakultak meg a jazzbandek. Máig sok száz banda működött, közöttük döntő mennyiségben olyanok, amelyek elsősorban önmaguk és barátaik szórakoztatására játszottak a klubokban, kocsmákban – és nyilvános házakban. A zenekarok rajongói gyűjtötték a hangfelvételeiket is és így igen jelentős, hanghordozókon is megörökített tradicionális jazzkultúra alakult ki.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll egy nem kevesebb mint 18 CD-t és egy több száz oldalas könyvet magába foglaló jazzantológia. A kötet mestermű a maga nemében, hajszálpontos adatokkal, ezres nagyságrendű, teljes egészében színes fotókkal, köztük az eredeti hanghordozók borítóinak teljes tárával.

Ezen, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Könyvtárának tulajdonában álló, összeállítás képezi az alapját ennek az előadásnak, amelyben szerzőként előfordul Mozart és Schubert, valamint John Lennon és Paul McCartney egyaránt. A zenekarok közül – sajnos! - szinte egyik sem járt Magyarországon. Kivételt mindössze a Kurt Edelhagen big band jelent.

Néhány magyar közreműködővel is találkozunk, ami a legtermészetesebb, hiszen a 20. században jó néhány magyar írta be a nevét a jazz aranykönyvébe.