2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-11-18 • Márton Attila
Kovács Attila halálhírére
Kovács Attila halálhírére

„Súlyos betegség után, 71 éves korában elhunyt Kovács Attila kétszeres világbajnok vívó.” Ezt a rövid hírt hozták a sportszerető közönség tudomására az elmúlt hét közepén. Akik személyes kapcsolatban is voltak vele, azok azt is tudják, hogy a zenebarátok népes táborából is sokan ismerték és szerették a sikeres sportembert. Azért nem csupán a jazzrajongókat említem, mert – bár Attila elsősorban jazz szakértőnek számított – nagyon tájékozott volt a minőségi pop, a progresszív rock és természetesen a klasszikus zene vonatkozásában is. Elsőszámú és örök szerelme mégis a jazz volt. Jól ismerte és gyűjtötte minden irányzatát, naprakészen „képben volt” a műfaj legkorábbi korszakaival kapcsolatos legfrissebb kutatásoktól kezdve a mai stílusirányzatokig és azok legfontosabb képviselőiig. Igazi „mindenevő” volt, de leginkább a szvinges és mainstream modern jazzt kedvelte. Voltak olyan – később nagyhírű zenészek és énekesek – akikről már feltűnésük idején tudomása volt és jómagam is Tőle hallottam róluk először és ismerhettem meg legkorábbi lemezeiket az ő jóvoltából.

Bámulatos volt, hogy mindenre tudott időt szakítani, nem volt „csőlátó” élsportoló, de még „szakbarbár” műszaki sem. Azt ugyanis nem sokan tudták róla, hogy a legnehezebb időkben – az 50-es 60-as évek fordulóján a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát. Kiválóan megtanult angolul, a hazai számítástechnika úttörői között tartották számon, később újságíróként is tevékenykedett a számítástechnikai lapokban. A művészetek minden ága érdekelte, sokat járt koncertekre, színházba, moziba, kiállításokra, olvasott, művelődött. Jazz szeretete révén a társművészetek kapcsolata is foglalkoztatta, lakását is jazztémájú festmények és fotók díszítették, persze a fényes sportkarrier csodás díj-arzenálja mellett.

Élénken foglalkoztatta a történelem, a politika és a közéleti kérdések is. Profi számítástechnikai gyakorlata révén aktívan résztvett különböző internetes fórumok vitáiban.

Zenei tájékozottsága és hatalmas szakfolyóirat-, könyv-, hanglemez- és CD-gyűjteménye révén sok rádióműsor vagy újságcikk megszületésénél is önzetlenül segített. Jó ízlését és szakértelmét igénybe vette egyik-másik zenekar is, főleg még a 70-es 80-as években. Utolsó másfél évtizedét nagyban nehezítette súlyos szívbetegsége. Szívbillentyű operációját Papp Lajos, a neves szívsebész végezte, sikeresen, egészségét azonban teljesen nem nyerte vissza. Ettől kezdve sokat bajlódott betegségeivel, többször volt kórházban, de – mint igazi sportolóhoz illik – soha nem adta fel.

Gyászoljuk a kiváló sportembert, a lelkes jazzrajongót, a kedves jóbarátot, a jóakaratú igaz embert! Nyugodjon békében!