2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-12-26
Jazzlemezek a könyvtárban
Simon Géza Gábor előadássorozatának 10. estje
Az esztrádjazztől a börtönjazzig. Orosz est

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Könyvtárában
Budapest, VIII., Ötpacsirta u. 4.
2011. január 20. (csütörtök) 17.30 órakor

Jazzlemezek a könyvtárban

Simon Géza Gábor előadássorozatának 10. estje
Az esztrádjazztől a börtönjazzig. Orosz est (1926-2009)

A felbomló cári birodalom romjain sok kínnal megszülető új Oroszország, azaz a Szovjetúnió, majd a birodalom széthullása után ismét Oroszország, sok tekintetben továbbvitte mindazokat a zenei hagyományokat, amelyeket az európai mesterek és saját szerzőik, előadóik hagyományoztak.

Aligha meglepő ugyanakkor, hogy a hagyományokat is tisztelők mellett a képzőművészeti és zenei avantgarde egyik zászlóvívője is éppen ez a birodalom lett.

A hírhedt Gulagon született darabot éppúgy hallunk, mint részletet egy hatalmas ívű szibériai börtönjazz kompozícióból. Szólózongora és hatalmas big band apparátusok egyaránt szerepelnek a programban.

Egészen sajátos korai jazzmegnyilvánulás az orosz/szovjet esztrádjazz, amely lényegesen több népi/nemzeti elemet, mindenekelőtt dallamelemet épített be a jazzbe, mint az Amerikában kialakuló korai jazzstílusok az afrikai népzenéből...

Ez azt jelenti, hogy a francia gyarmatok és más latin-amerikai szigetvilági, például kubai igen korai jazzfejlemények mellett éppen az egyre vörösebbé váló birodalomban már az 1920-as években kialakult a korai etnojazz és világzene. Ezúttal baskír és cigány népzenei elemeket egyaránt hallunk korai és újabbkori felvételeken.

Pjotr Iljics Csajkovszkij kétségkívül egyike a legkedveltebb orosz zeneszerzőknek Magyarországon és természetesen szerte a nagyvilágban. Aligha véletlen, hogy az orosz jazzbandek igen sok felvételt készítettek kompozícióiból. Mellette az olasz Giuseppe Verdi képviseli a klasszikus zenei komponistákat.

A magyar művészek mindig jelen voltak a hatalmas birodalomban, legyen szó képzőművészetről, klasszikus zenéről, vagy éppen operettből. A műsorban a magyar színeket Kálmán Imre és Romberg Zsigmond képviseli.