2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2011-04-02
Jazzélet nemcsak Pozsonyban van - Szlovák jazzest
Simon Géza Gábor sok hangfelvétellel illusztrált műsora
Jazzélet nemcsak Pozsonyban van - Szlovák jazzest

Simon Géza Gábor sok hangfelvétellel illusztrált műsora a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében, Budapest, VIII., Ötpacsirta utca 4.

Időpont: 2011. április 21. (csütörtök) 17.30.

Az egykoron az Osztrák-Magyar Monarchiához, majd Csehszlovákiához tartozó és 1993. január elsején önálló, független állammá lett Szlovákia jazzélete jól tükrözi az egyes korok politikai és kulturális vetületét.
Az ősök az Osztrák-Magyar Monarchia katonazenekaraiban, mint a legprofibb zenei előadói csoportok munkáiban keresendők. E zenekarokban a monarchia valamennyi nemzetisége, így természetesen a szlovákok is, képviseltette magát.
A csehszlovák zenekarokban is számos szlovákiai származású jazzmuzsikus szerepelt, de egészen az 1970-es évekig igen kevés szlovák jazzmuzsikus alakított önálló kisegyüttest és ezek is – mai ismereteink szerint - elsősorban helyi jelemtőségűek voltak, hangfelvételek csak elvétve készültek.
Az 1975-től megrendezett Bratislava Jazz Days egyike a legjelentősebb szlovákiai jazzeseményeknek. Az ottani fellépők dupla LP-je mindig igen jelentős tájékozódási pontot jelentett a magyar lemezgyűjtőknek.
Mint Szlovákiában mindenütt, a jazzelőadók között is igen sok a fentebb említett geográfiai és politikai helyzetből fakadó vegyes házasság, jelentős számú a magyar apával vagy anyával, illetve nagyanyával és /vagy nagyapával rendelkező zenész. Közülük a legismertebb az énekes Peter Lipa és a trombitás Juraj Bartos.
Az előadásban alapvetően azok, már az önálló Szlovákiában kiadott CD-k kerülnek bemutatásra, amelyek a Zenei Gyűjtemény tulajdonában vannak

Belépődíj nincs!