2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2011-05-10
Magyar jazztörténeti kutatás

A magyar jazztörténeti kutatás immár jó fél észázados múltra tekint vissza. Az első eredmények, cikkek, hanglemezek, a korszak rendkívül egyoldalú, egyközpontú és ehhez még ráadásul abszolút retrográd szemléletének köszönhetően Csányi Attila, Mihály József, Simon Géza Gábor tevékenységének eredményeképpen először csak külföldön, német és angol nyelven, illetve ottani lemezkiadóknál jelenhettek meg.

Az akkori, eléggé el nem ítélhető szemlélet szerint ugyanis az 1960-as évek előtt Magyarországon „maximum improvizatív tánczené”-ről lehetett beszélni. Hogy erről, mint például az e fogalomkörbe pontosan tartozó „hot dance”-ről (ismertebb amerikai előadói: Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman...) az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Ausztriában, a Német Szövetségi Köztársaságban, a Szovjetúnióban (!) stb. másként vélekedtek a magyar jazz történetét is jól ismerő szakemberek, az mitsem számított. A Csányi és Simon által Nagy Britanniában publikált „Jazz and Hot Dance in Hungary 1912-1949” című LP (restaurátor hangmérnök: Réti János) például az év jazzlemeze lett – Nyugat-Németországban.

A kellő szakmai visszhang pedig - „természetesen” angol, német, osztrák lapokban volt olvasható.

Az igazi hazai áttörés lényegében a rendszerváltás körüli években következett be, amikor új lemezmárkák, új, egyesületi, alapítványi és egyéb könyvkiadók tűntek fel.

Iván Csaba győri kulturális újságíró hosszabb ideje foglalkozik a magyarországi jazztörténeti és jazzkutatási szálak kibogozásával. A közelmúltban az e témában készülő könyvének egy hosszabb részletét az internetre is feltette: http://szunion.freewb.hu/kezdetben-volt-a...-jazz