2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2011-06-02
Szabó Sándor könyvének bemutatója

Az idei Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a nemzetközileg igen magasan jegyzett gitárművészünk, Szabó Sándor első kötete, „A zene metafizikája”.

A könyv premierje 2011. június 4-én, szombaton 11 órakor lesz, Vác Város Levéltárának udvarán (2600 Vác, Múzeum u. 4. ). A szerző itt saját kompozicióit is előadja.

Ugyanezen nap délután Szabó Sándor a budapesti Vörösmarty téren a Püski Kiadó standjánál délután 3 és 4 óra között órakor dedikálja kötetét.

A könyv többek között részletesen foglalkozik az improvizáció gyakorlati és lélektani kérdéseinek olyan aspektusaival, melyről még senki sem írt eddig. Olyan gondolatok találhatók a könyvben, amelyek bizonyára sok muzsikust és muzsikával foglalkozó szakembert is meglepnek majd.

Idézet a könyvből:
„2011-et írunk, a tudomány, a tudás és a tudatlanság korát éljük egyszerre, és néha különös arra gondolni, hogy mennyi minden van a világban, amiről évszázadok óta nem vagyunk képesek többet megtudni. Sok ilyen jelenség van körülöttünk, ezek egyike a muzsika. Ősidők óta misztérium lengi körül, és továbbra is megválaszolatlan a kezdetektől fogva fennálló kérdés: honnan való a zene, hogyan és miért kapta a zenei érzékenységet az emberi lény. Megpróbálkoztak filozófusok, zeneesztéták és megannyi bölcselkedő ember a téma kifejtésével, de egy ponton valahol mindannyian megálltak. Mintha vártak volna valamire, ami új gondolati irányt ad. A tudomány számára a zene nem fontos, így egyik ága sem fog energiát, figyelmet szentelni a kérdésnek. A kutatók kutatják az anyagi világot, a muzsikusok muzsikálnak, a komponisták komponálnak, a filozófusok filozofálnak, a zeneesztéták körbe-körbe járnak és egymás mondatait idézgetik, a zene meg csak teszi a dolgát. Mi pedig élvezzük...”

A művész honlapja: http://www.sandorszabo.com

További cikkek:

http://www.jazzkutatas.eu/article.php?id=327
http://www.jazzkutatas.eu/article.php?id=104