2021-10-20    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2011-06-02
Maximilian Hendler „Syncopated Music. Frühgeschichte des Jazz”

Maximilian Hendler „Syncopated Music. Frühgeschichte des Jazz” című kötete az Akademische Druck- und Verlagsanstalt kiadásában a „Beiträge zur Jazzforschung/Studies in Jazz Research” 14. köteteként az Universität für Musik und darstellende Kunst Graz támogatásával jelent meg.

A szerző már előző, 2008-ban megjelent „Vorgeschichte des Jazz. Vom Aufbruch der Portugiesen zu Jelly Roll Morton” című kötetében is leszögezte, hogy „a jazz gyökerei nem az afrikai zenében vannak.”

Ezen, az európai és nemeurópai jazztörténeti kutatásban immár több mint negyed százada elfogadott ténynek jó kétszázötven oldalas kibontása a kötet, amely mintegy írásos kiegészítése az idei Liszt év kiemelkedő eseményének, a kecskeméti, 20. Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválnak. Ami márciusban ott élőben hallható volt a norvég, kanadai, olasz, amerikai és magyar előadóktól, mindarról igen részletesen olvashatunk ebben a kötetben. (A fesztivál DVD-je napokon belül megjelenik. Megrendelhető: info@bohemragtime.com)

Nem kis büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy a magyar jazztörténeti források kiadásában oroszlánrészt vállaló Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány nem kevesebb mint három CD-je /Populäre Musik und Jazz in Österreich. Die Vorläufer. Ragtime. Historische Tondokumente 1902-1920 (Pannon Archiv PA 6670); K.u.K. Ragtime. Az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime korszaka (Pannon Archiv PA 6671); Alexander's Ragtime Band. Gypsy Ragtime From Hungary 1905-1919. Early Syncopated Music of the Austro-Hungarian Monarchy (Pannon Jazz PJ 1054)/ szerepel Maximilian Hendler kötetének forrásmunkái között.

A kötet beszerezhető info@jazzkutatas.eu címen.