2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2011-11-14 • Sigmund Romberg Emlékbizottság
Sigmund Romberg emlékév
Sajtóközlemény

Sigmund Romberg emlékév

Romberg emléktábla
Nagykanizsai emléktábla

2010 őszén kezdte meg munkáját Nagykanizsán a Sigmund Romberg Emlékbizottság. Halász Gyula, a Magyar Jazzkutatási Társaság tagjának kezdeményezéséhez csatlakozott Baráth Zoltán, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola igazgatója, Kocsis Katalin könyvtáros, kutató, és Kőfalvi Csilla, muzeológus. Az alapítók szándéka elsőképpen Sigmund Romberg, Nagykanizsán született világhírű zeneszerző és producer emlékének felkutatása és tevékenységének, életművének népszerűsítése, közkinccsé tétele volt.

Sigmund Romberg magyar-amerikai zeneszerző, producer, szövegíró Rosenberg Zsigmond néven 1887. július 29. napján született Nagykanizsán. Romberg az amerikai operett és musical műfajának egyik korai úttörője volt.
Népszerűsége, valamint munkássága révén a műfaj kimagasló alakjaként tartja számon a zenetörténet. Romberg a zenés műfaj térhódításának és aranykorának egyik meghatározó komponistája volt a Broadway-n. Közel 2000 dalát, 78 musicaljét játszották és játsszák ma is.
A Sigmund Romberg Emlékbizottság a zeneszerző halálának 60. évfordulóján, 2011. november 9. napján kezdeményezi, hogy a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága a 2012. évben – mely esztendő Sigmund Romberg születésének 125-ik évfordulója – méltó módon emlékezzen meg a „Nemzeti évfordulóink 2012” című kiadványban és az országos programsorozatban Rombergről. Romberg önálló fejezetet írt a világ musicaltörténetének könyvébe, 1920-as években elért sikerei pedig feljogosítják arra, hogy örökös tagja legyen a Dalszerző Hírességek Csarnokának (Songwriters' Hall of Fame). Romberg muzsikája a zeneszerető közönség tudatában halhatatlanná vált, és életművével méltó arra, hogy szülőhazájában végre elfoglalja az őt megillető helyet.

Az emlékbizottság ennek okán felhívással fordul a nagykanizsai önkormányzathoz, a városi oktatási, közművelődési és közgyűjteményi intézményekhez, a város polgáraihoz, civil egyesületeihez, hogy csatlakozzanak programokkal a 2012. évre tervezett rendezvényekhez! A Romberg Emlékévben az emlékbizottság konferencia, koncertek, kiállítás, dalestek megrendezését és zenei CD kiadását tervezi, és örömmel üdvözölné, ha a Romberg Emlékév Nagykanizsa lakosságának hathatós közreműködésével, közös programszervezéssel valósulhatna meg.

Kelt Nagykanizsán, 2011. november 9. napján

Sigmund Romberg Emlékbizottság

További információ:
Halász Gyula
Mobil: +36 30 4700 312
Email: halaszgyula1@gmail.com