2021-03-09    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2000-01-01 • SGG
BUDAPESTI BESZÉLGETÉS DUDÁS LAJOSSAL

SGG: Dudás Lajos www.lajosdudas.de, az európai jazzklarinétozás egyik meghatározó személyisége évtizedek óta Németországban él. Rendszeres hazalátogatásai az utóbbi tíz esztendõben szinte mindig egy-egy új kiadányhoz kapcsolódtak.

DL: Korábban elsõsorban édesanyámat látogattam meg, kimentem édesapám sírjához a temetõbe. Emellett mindig hoztam az aktuális jazzlemezeimbõl, amelyekbõl igen szép példányszámokat adott el a budapesti Rózsavölgyi bolt. A dolgaink szorosabbra fûzése akkor kezdõdött, amikor az új magyarországi lehetõségeknek megfelelõen megalakult az egyik legelsõ kis független kiadó, a pécsi Pannonton, amellyel kötöttünk egy exluzív szerzõdést. Ennek keretében megjelent az I Remember címû LP, amelyen többek között Zoller Attila és Kõszegi Imre játszottak. A The Best of Lajos Dudas kazettán Albert Mangelsdorff-fal és Szudy Jánossal szerepeltünk. 1990-ban szintén a Pannontonnál jelent meg A klarinét dimenziói címû kötet, amely komolyabban visszahozott a magyarországi köztudatba. Nagyon sokan a kötet alapján kezdték keresni korábbi lemezeimet, és szó volt a kötet németországi adaptálásáról is, ami egyelõre anyagi okokból maradt el.

SGG:Született néhány közremûködõi meghívás is. Felvételeket készítettél a Magyar Rádióban, szerepeltél néhány önálló koncerten.

DL: A haknikat sohasem szerettem és ezért csak komoly elõkészületek után vállalkoztam kisebb-nagyobb magyarországi megmérettetésekre. Sajnos ezekre a fellépésekre már a rendszerváltás után került sor, amikor a rendezõknek már komoly fejtörést okozott egy olyan modern klarinétos felléptetése mint én vagyok. Az eddigi budapesti fellépésekre ezzel együtt nem panaszkodhatom. Körmendi Vilmos meghívására 1993-ban egy rádiófelvételt készítettünk darabjaimból a Stúdió 11 zenekarral, és még egy sikeres CD kiadvány is született The Akadimpex Concerts címmel a Régi Zeneakadémián 1995-ben felvett anyagból.

SGG: Volt egy nagy álmod, amit végül itthon sikerült megvalósítani.

DL: Igen. Szerettem volna egy retrospektív válogatást adni zeneszerzõi és elõadói munkásságomból. A Pannon Classic jóvoltából jelent meg a Music for Clarinet címû CD, amely nagy karriert futott be a világ jazzsajtójában.

SGG: Most, beszélgetésünk elõtt mindössze egyetlen fellépésed volt itthon.

DL: A Magyar jazztörténet címû kötet sajtótájékoztatóján Berkes Balázs barátommal játszottunk. Csak erre az alkalomra érkeztem és nagyon örülök, hogy a németországi sûrû elfoglaltságaim mellett magam is részt vehettem ennek a hézagpótló, fantasztikus kiadványnak a bemutatóján. Egyszerûen nem tudom letenni. Éjszakánként újra és újra átlapozom. Lassan már vizsgázhatnék belõle

SGG: Ha legközelebb erre jársz, megtehetjük. Elsõ fellépésed az új évben?

DL: Az év jól kezdõdik. Kvartettemmel a Bajor Rádió élõ mûsorában szerepelek. Hangversenyemet a müncheni luxusszálloda, a Bayerischer Hof night clubjából közvetítik. Születésnapomon, 2000. február 18-án a legjelentõsebb európai jazzkutatási központban, Darmstadtban lépek fel egy jazz talk show keretében, ami órási megtiszteltetés a magyar jazz és személyem számára. Természetesen itt is beszélgetünk a kötetrõl, amit nagyra becsülnek a darmstadtiak is, és irigység nélkül megállapítják, hogy ehhez hasonló, évszázadot összefoglaló német jazztörténeti tanulmány nincs és a közeljövõben nem is várható.

SGG: Mikor látunk, hallunk legközelebb Magyarországon?

DL: A Magyar Jazzkutatási Társaság 2000. október 6-7-8-án rendezi meg a Benczur Palotában a Liszt és Bartók hatása a jazzben címû szimpozionját és koncertsorozatát. Ezen duóformációval veszek részt. Philipp van Endert gitáros lesz a partnerem.

Lemezbörze, 2000.