2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

Simon Géza Gábor
Magyar ragtime kották bibliográfiája, hangfelvételek diszkográfiája 1896 – 2009.
Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Budapest,
2009, 248 oldal, paperback,
ISBN 978-963-87966-2-2

A magyar ragtime története szinte teljesen párhuzamos a világ más részein kialakult ragtime-zenék történetével. Ezek a művek mindenekelőtt a francia quadrille-ből, a cseh polkából és schottisch-ból, valamint az európai, elsősorban francia indulókból eredeztethetők. Fontos megjegyezni, hogy mindezekre táncoltak, éspedig páros táncokat. A páros táncok Afrikában ismeretlenek voltak.

Kutatásunk és kötetünk tárgya: mit hallgatott hangfelvételen és milyen kottákat tudott megvenni a magyar érdeklődő? Ennek megfelelően elenyésző kivételtől eltekintve (amelyek egyértelműen a hungarica körébe tartozó darabok) kizárólag olyan kották és hangfelvételek kerültek jelen kötetbe, amelyeket Magyarországon, illetve korábban az Osztrák-Magyar Monarchiában adtak ki, illetve a külföldi anyagból egyértelműen azonosíthatóan forgalmaztak. Korábban és jelenleg is magyarországi magán-, vagy állami gyűjteményekben szerepeltek/szerepelnek.

Jelen összefoglalóból a huszadik századi külföldi (Claude Debussy, Darius Milhaud, Igor Stravinsky) és hazai (Binder Károly, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Sáry László, Seiber Mátyás) klasszikus/kortárs zeneszerzők ragtime darabjai mellett megtalálhatók a magyar klasszikus és kortárs zenei előadóművészek (Földes Andor, Kadosa Pál, Budapest Brass Quintet, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Miskolci Szimfonikus Zenekar stb.) Magyarországon és külföldön készült ragtime felvételei is.

A kötetet egy részletes index teszi teljessé, amelyben a zeneszerzők, szövegírók, hangszerelők, előadóművészek együtt szerepelnek, mégpedig valamennyi, azaz valódi és álnevükkel, születési és halálozási évük, valamint azok helyszínei megjelölésével.

ár: 4.900 Ft

forgalmazza:

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány info@pannonjazz.hu
Magyar Jazzkutatási Társaság info@jazzkutatas.eu
Akkord Zenei Kiadó Kft. akkord@mail.datanet.hu
MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. nagy.tamas@modemart.hu
Bock's Music Shop office@bocksmusicshop.at