2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

emhdisc.jpg
dr. Marton Gyula - dr. Bajnai Klára
Első Magyar Hanglemezgyár - Premier Record
Magyar gramofonlemez diszkográfia 1 / Hungarian gramophone record discography 1
Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Budapest,
2008, bibliográfia, zeneszerzők, előadók, számcímek mutatója, 8 oldal színes melléklet, 280 oldal, paperback

A magyar ipar-, kereskedelem- és kultúratörténetben az Első Magyar Hanglemezgyárat mára legendák és mítoszok veszik körül. Azok a gyűjtők és kutatók is, akik a többi kortárs lemezcéggel csak futólagosan érintkeznek, hosszabb-rövidebb időt szentelnek Első Magyar Hanglemezgyár/Premier Recorda gyönyörű, Czinka Panna motívumot felhasználó kiadványainak.

Az Első Magyar Hanglemezgyár csak hosszas utánjárás, az összes törvényhatóságtól megkapott igazolások után vehette fel hamar ismertté és népszerű vált nevét. Mind felvételi, mind terjesztési területe szinte az egész világ volt, magyar, német, lengyel, orosz, albán és grúz nyelvű felvételeket éppúgy készített mint ahogy lemezeit nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchiában, illetve a Magyar Királyságban, de például az Amerikai Egyesült Államokban is terjesztette, ahova vagontételben (!) szállították a kiadványokat.

A cégnek mintegy kétezer kiadványáról van konkrét tudomásunk, továbbiak felderítésre várnak. A felvett, gyártott és forgalomba hozott gramofonlemezek rendkívül széles spektrumot fognak át. Hogy mindezen tények ellenére mára szinte teljesen feledésbe merülhetett a cég hangzó anyaga, abban nyilván nagyrészt közrejátszott az is, hogy felszámolása után, az úgynevezett akusztikus (tölcséres) hangfelvételi korszakot követő korai mikrofonos felvételek között egykori hangfelvételei már nem képeztek komolyabban eladható értéket. Az esetleges, akkor még fel sem ismert kulturális jelentőséget pedig messze felülmúlta a jobb hangminőség igénye a közönség részéről.

Simon Géza Gábor

ár: 6.900 Ft

forgalmazza:

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány info@pannonjazz.hu
Magyar Jazzkutatási Társaság info@jazzkutatas.eu
Neuma Zeneműbolt és Antikvárium neumazk@freemail.hu
MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. nagy.tamas@modemart.hu
Bock's Music Shop office@bocksmusicshop.at