2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

Jazz Hungaricum 1 - Ragtime In Hungary,
Pannon Jazz PJ 1061 (CD)

jazz_hungaricum_1
A Jazz Hungaricum első CD-jével a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány a mintegy száz esztendős magyar jazztörténetetet reprezentáló sorozatot indít.
Az Osztrák-Magyar Monarchia zenészeinek ragtime(jellegű) felvételei közül korábban már számos hangfelvétel újra kiadásra került. Ezeken szalon-, cigány-, stúdió- és katonazenekarok játszották a műfaj kiemelkedő darabjait.
Jelen CD összeállítás a magyarországi ragtime-zene bemutatására törekszik – a kezdetektől napjainkig. A több mint száz esztendővel ezelőtt készített nagymennyiségű felvételből már készültek kiadványok, ezeket külön ajánló diszkográfiába foglaltuk. A Monarchia felbomlása után hosszú szünet következett a ragtime-ok magyarországi hangfelvételeiben, ugyanakkor magánházaknál, szórakozóhelyeken lehetett ragtime-okat hallani.
A 80-as években a Budapest Ragtime Band, majd a a Bohém Ragtime Jazz Band jelentős ragtime-reneszánszot indítottak el, amely egyre szélesebb.
CD-nk 11 ritka hangfelvétellel indul, amelyeket, egy kivételével, 80-90-100 esztendeje nem lehetett kereskedelmi forgalomban kapni; sem LP-n, sem CD-n eddig nem jelentek meg. Ezek három nagy ragtime gyűjteményből származnak s általában csak egy példányban fennmaradt ritkaságok.
A ragtime-körhöz sorolható legkorábbi hangfelvételek egy jelentős része a monarchia katonazenekaraival készült, amelyek Beethoven és Wagner mellett nem kevés szórakoztatózenét is játszottak a garnizonoknak helyet adó városok közönségének (Amerikai négerdalok).
A felvételeken szerepel olyan stúdiózenekar, amely valószínűleg egy katonazenekar tagjaiból alakult. Érdekessége a huszadik század elején minden műfajban alkalmazott négytagú férfivokál: Izidor, Izidor, most rajtad a sor (Ragtime Violin).
A huszadik század elején a ma ismert tucatnyi ragtime-stílus közül a ragtime songok voltak a legnépszerűbbek: a közönség énekes felvételeket akart hallani, mégpedig lehetőleg saját anyanyelvén. A Kakas-tánc-ot Király Ernő, a Manó-t Gyárfás Dezső énekli. A magyar szerzők közül kevesek érték meg, hogy ragtime-dalaik felvételre kerüljenek. E tekintetben a Hetényi-Heidlberg Albert-Mérei Adolf szerzőpáros a Palkó című darabjábal figyelemreméltó kivétel. A számos felvétel közül a legtöbbet a kor elszámú női énekes sztárjával, a korai dizőzként működő Solti Herminnel készítették.
A tizenkilencedik/huszadik század fordulóján a magyar cigányzenekarok voltak a magyar kultúra legjelentősebb külföldi követei, amelyek a világ minden részén terjesztették a magyar és a magyaros zenét, valamint jelentős szerepet vállaltak a ragtime és az előjazz elterjesztésében is. Korábban már több CD-n is szerepeltek cigányzenekari ragtime(jellegű) felvételek. Ezúttal öt hangfelvétel reprezentálja, köztük Banda Marczi cigányzenekarának Palkó című darabja, amely érdekes összehasonlításra ad lehetőséget az előtte elhangzó, Solti Hermin-féle énekes változattal.A Mublin Mose-t Farkas Vincze, a Csak egyszer, vagy kétszer (There’s a girl in Havana)-t ifj Berkes Béla cigányzenekara előadásában hallhatjuk. A Zigeuner-Kapelle Budapest 1908-as hangfelvétele, a Panayana igazi kuriózum. Címében egy Fülöp szigeteki (!) spanyol nyelvjárást idéz. A latinos, kicsit talán a tangóra emlékeztető stílusú ragtime-jellegű felvételen a szám közepén hegedűimprovizáció is hallható. Ez az első, általunk ismert legkorábbi magyar improvizáció egy hangfelvételen.
A huszadik század elejéről nagyon sok magyar ragtime csak kottában maradt fenn s ezért úttörő jelentőségű a Magyar Jazzkutatási Társaság 1992-ben elindított vállalkozás-sorozata, amely ezen darabok különféle formációkban történő kiadását szorgalmazta. Ennek keretében először Vukán György szóló-zongora felvételei készültek el 1992. novemberében, amelyeket az Ittzés Tamás által hangszerelt, a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band (Túri Éva - hegedű, Lázár Miklós - hegedű, Lebanov József - trombita, Fodor Lászó - klarinét, Korb Géza - klarinét, altszaxofon, Ittzés Tamás - zongora, hegedű, Szászi András - bendzsó, Török József - tuba, H. Szabó József – dob) által felvett zenekari formációk felvételei 1994-től különböző CD-ken követtek.
A Szeged Rag a szegedi Molnár Dixieland Band (Blaskovics László - trombita, Mucsi Árpád – pozan, Molnár Gyula - klarinét, Almási István – klarinét, Garay Márta – zongora, Kovács Ferenc – bendzsó, Bokor András - basszusgitár, Bodó József – dob) vezetője, Molnár Gyula által komponált darab, amelyben két klarinétos működik közre.
Az új magyar ragtime-hullámot elindító Budapest Ragtime Band két kompozícióval szerepel CD-nken. 1984-ben készült, a szalonzenekari ragtime-ot felidézni kívánó első LP-jük anyaga a Hungaroton által kiadott Hungarian Jazz History 13. CD-jén teljes egészében meghallgatható.
Az Edward Berlin amerikai ragtime tudós előtt tisztelgő Ittzés Tamás-szerzemény, az Ed's Running Rag nemcsak itthon, de külföldön is népszerű, hála többek között Mimi Blais kanadai énekesnőnek, aki 2000-ben hazájában készítette el a darab hangfelvételét.
Ki kell emelnünk Ittzés Tamás zeneszerzői tevékenységét, amelyet leghívebben az amerikai Scott Joplin Nemzetközi Ragtime-Zeneszerzői Verseny első díja fémjelez a Sedalia Rag című darabjával: első felvétele, a szerző Füstfaragó Rag-jével egyetemben, jelen CD legfrissebb darabja, alig két héttel a megjelenés előtt került studiófelvételre.
A CD-t két, 2007. áprilisában készített Székely Aladár-ragtime zárja (Episode Rag, Nervous Rag), amelyeknek hangfelvételei Dudás Lajos kétklarinétos hangszerelésében és előadásában jelen CD összeállítás számára készültek A darabok kottájának kiadása (Neuma, Budapest) alig néhány héttel előzte meg CD-nk megjelenését.

E kiadvánnyal egyidőben megjelenik a K.u.K. Ragtime. Az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime-korszaka című CD, amely a jelen CD első 11 felvételéhez hasonlóan 80-90-100 esztendeje nem kapható hangfelvételeket tartalmaz. A K.u.K. Ragtime a 2007 augusztusában megjelenő azonos című kötet előzetese. A több mint 400 színes illusztrációt is tartalmazó nagyalakú könyv alapja a 2006-2007-ben hatalmas szakmai és közönségsikert aratott, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban több mint egy éven át nyitva tartó Dzsessz Te még az én utcámba. Ragtime és kupléirodalom az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedeiben (1896-1920), Simon Géza Gábor és Thuróczy Gergely által rendezett kiállítás.

1. Amerikai négerdalok (Traditional) Mária Terézia 32-es cs. és kir. gyalogezred zenekara. Karnagy: Pribik Ottokár (1905) 2:59
2. Mumblin Mose (T.W.Thurban) Farkas Vincze cigányzenekara (1909) 2:49
3. Navajo (Egbert van Alstyne) Pintér Imre - ének (1905) 2:30
4. Csak egyszer, vagy kétszer (There’s A Girl In Havana) (Sloane) ifj. Berkes Béla cigányzenekara (1912) 2:43
5. Izidor, Izidor, most rajtad a sor (Ragtime Violin) (Irving Berlin-Weiner István) Gramophon zenekar énekkel (1912) 2:44
6. Palkó (Hetényi-Heidlberg Albert-Mérei Adolf) Solti Hermin – ének (1911) 2:59
7.Palkó (Hetényi-Heidlberg Albert-Mérei Adolf) Banda Marczi cgányzenekara (1911) 2:44
8. Kakas-tánc (Hoschna-Weiner István) Király Ernő - ének, ifj. Berkes Béla cigányzenekara (1912) 2:46
9. Schattenspiele (In The Shadows) (Finck) Ungarisches Zigeunerorchester (19..) 2:32
10.Manó (Weiner István) Gyárfás Dezső - ének (19..) 2:56
11. Panayana (Philippines Traditional) Zigeuner-Kapelle Budapest (1908) 3:07
12. Pension Rag (Székely Aladár) Vukán György – zongora (1992) 2:35
13. Last Letter (Székely Aladár) Vukán György – zongora (1992) 2:33
14. Van nekem egy tucat (Székely Aladár) Vukán György – zongora (1992) 2:24
15. Excelsior Ragtime (Barta Lajos) Vukán György – zongora (1992) 1:37
16. Florida Ragtime (Szirmai Albert) Bohém Ragtime Jazz Band (1994) 2:29
17. Hetényi: Lilly Rag (Hetényi-Heidlberg Albert) Bohém Ragtime Jazz Band (1994) 3:53
18. Dunapalota (Rozsnyai Sándor) Bohém Ragtime Jazz Band (1994) 5:02
19. Lame Duck Rag (Hetényi-Heidlberg Albert) Bohém Ragtime Jazz Band (1994) 2:51
20. Szeged Rag (Molnár Gyula) Molnár Dixieland Band (1984) 3:17
21. Budapest Rag (Kovács Ferenc) Budapest Ragtime Band (1989/90) 2:57
22. Kitten On The Keys (Zez Confrey) Budapest Ragtime Band (19..) 2:44
23.Ed's Running Rag (Edward Berlinnek) (Ittzés Tamás) Mimi Blais – zongora (2000) 2:41
24.Füstfaragó Rag (Ittzés Tamás) Ittzés Tamás – zongora (2007) 2:43
25. Sedalia Rag (Ittzés Tamás) Ittzés Tamás – zongora (2007) 3:15
26. Episode Rag (Székely Aladár-Dudás Lajos feldolgozása) Dudás Lajos – klarinétok (2007) 1:55
27.Nervous Rag (Székely Aladár-Dudás Lajos feldolgozása) Dudás Lajos – klarinétok (2007) 2:13

ár: 2.550. Ft

forgalmazza:

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány info@pannonjazz.hu
Magyar Jazzkutatási Társaság info@jazzkutatas.eu
Neuma Zeneműbolt és Antikvárium neumazk@freemail.hu
MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. nagy.tamas@modemart.hu
Bock's Music Shop office@bocksmusicshop.at