2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

Jazz Hungaricum 4 - Swing In Hungary Volume II,
Pannon Jazz PJ 1064 (CD)

jazz_hungaricum_4
A magyar swingfelvételek második sorozata a második világháború alatti és utáni, igen sokszínű magyar jazzformációk világát mutatja be. Már első szempillantásra is feltűnik, hogy lényegesen megnőtt a jazzfelvételeket kiadó hazai labelek száma. Nem kevesebb mint nyolc lemezmárka (HMV, Imperial, Radiola Extra, Mesterhang! Darling Extra, Darling Super, Odeon, Columbia) osztoznak a majd' kéttucatnyi felvételen.
Lemezgyártási szempontból különlegesség, hogy a háború vége után több márka lemezeinek préselése egyetlen helyen, a budapesti Kábelgyárban történt. Az itt gyártott HMV, Odeon, majd később a CD-nken nem szereplő Tonalit gramofonlemezek alapanyaga más és más volt, ami a hangfelvételi technikai különbözősége mellett jelentős végtermék minőségi differenciát is mutatott.

A Szimfonikus Jazz Zenekar, a Bluebird Boys és a Columbia Tánczenekar úgynevezett telefonzenekarok voltak, amelyek alkalmilag, néhány stúdiófelvétel erejéig jöttek össze, az éppen Budapesten tartozkodó profi muzsikusokból.
A swing korszakra rendkívül jellemző big bandek mellett jelentősen megnőtt a kisebb formációk száma is, a zongorista Vécsey Ernő, Horváth Jenő és Martiny Lajos, valamint a magyar tangóharmonika király, Tabányi Mihály vezetik ezeket. Az ezúttal Filu and His Orchestra néven szereplő formáció velük ellentétben viszont a korszak naponta élőben fellépő zenekara, amely az elsősorban a Budapesten tartozkodó amerikai katonák szórakoztatására működő Pengő Bár jazzbandje volt.
A repertoárban a közismert swing standerdek mellett számos népszerű klasszikus zenei darab swingváltozata is szerepel. A magyar szerzők számos kompozíciója és nem utolsósorban hangszerelése jól mutatja, hogy a jazzt ebben a korszakban igen magas szinten művelték Magyarországon.
A háború utáni magyarországi békés amerikai-szovjet kulturális egymás mellett élést jól illusztrálja két orosz népi téma, a Poljuska és a Fekete szemek jazzváltozata a két legtöbb hangfelvételt készítő magyar swingzenész, Martiny Lajos, illetve Tabányi Mihály kisegyütteseinek előadásában.

ár: 2.550 Ft

forgalmazza:

Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány info@pannonjazz.hu
Magyar Jazzkutatási Társaság info@jazzkutatas.eu
Neuma Zeneműbolt és Antikvárium neumazk@freemail.hu
MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. nagy.tamas@modemart.hu
Bock's Music Shop office@bocksmusicshop.at